SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

15.1. Anne Paldaniuksen esitelmä etruskien taiteesta ja kulttuurista. Salaperäiset etruskit saapuivat Herodotoksen mukaan nykyisen Italian maaperälle vähästä Aasiasta Lyydiasta, mutta vieläkään heidän vaiheitaan ei tunneta kovin hyvin. Anne Paldanius Tampereen Taideseurasta tarjosi meille kuitenkin mielenkiintoisen katsauksen heidän elämäänsä, josta on saatu tietoa mm. hautalöytöjen avulla.

12.2. Teemana oli ”Kun Rooma muutti maailman”. Dosentti Andreo Larsen on asunut jo vuosikymmenten ajan osan vuotta Roomassa. Hän kertoi, että on monta tapaa lähestyä Rooman merkitystä, ja otti lähestymistavaksi roomalaisten merkityksen ajanlaskumme mittaamisessa. Larsen kertoi elävästi historian merkkihenkilöistä, tapahtuma-ajoista ja niihin liittyvistä paikoista, jolloin voidaan katsoa historian lehden kääntyneen Roomasta käsin.

19.3. Teologi, filologi ja kääntäjä Emil Anton kertoi Jorge Mario Bergoglion ensimmäisestä vuodesta paavina. Ensimmäinen amerikkalainen, ensimmäinen jesuiitta ja ensimmäinen Fransiskus-nimen valinnut paavi on saavuttanut suuren suosion kaikkialla katolisessa maailmassa. Vaatimattomilla elämäntavoillaan huomiota herättänyt paavi Fransiskus on tehnyt jo useita matkoja ja toimeenpannut useita käytännön uudistuksia Vatikaanissa.

23.4. Dante-päivää Tampereen AMK:n matkailualan opettaja Pietro Albanese esitteli Unescon maailmanperintökohteena olevan Cilenton luonnonpuiston otsikolla ”Alla soperta dell’Italia minore. Il mito del Cilento.” Cilento on inspiroinut runoilijoita ja lauluntekijöitä ja alueella on ollut asutusta jo puoli miljoonaa vuotta. Myös seireenit asuivat näillä seuduilla.

17.9. toimittaja Maila-Katriina Tuomisen esitelmän aiheena oli italialainen kirjailija Italo Calvino, joka on yksi arvostetuimpia italialaisia nykykirjailijoita. Calvino syntyi Kuubassa, opiskeli Torinossa ja Venetsiassa, osallistui 2. maailmansotaan ja vastarintaliikkeeseen ja työskenteli toimittajana. Tuominen luki myös otteita Calvinon teoksesta ”Kenraali kirjastossa”, joka julkaistiin italiaksi vasta vuonna 1992, monta vuotta hänen kuolemansa jälkeen hänen vaimonsa toimittamana.

29.10. varakonsuli Roberto Castagno kertoi Triestestä. Italian ja Slovenian rajan tuntumassa sijaitseva satamakaupunki on ollut historiansa aikana erilaisten kulttuurien kohtauspaikka. Kaupungissa on useiden eri uskontokuntien kirkkoja ja joillakin alueilla on käytössä myös saksan ja sloveenin kieli. Itävalta-Unkarin ajat ovat vaikuttaneet paikalliseen ruokakulttuuriin.

19.11. yhdistys järjesti yhdessä Tampereen viiniseuran kanssa viininmaistelutilaisuuden ravintola Henriksissä. Antti Ojala esitteli ja maistatti Veneton alueen viinejä. Tilaisuuden päätteeksi oli mahdollisuus osallistua Veneto-henkiselle illalliselle.