SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

23.1. FM Anita Honkala esitteli meille lyhyen ja kiihkeän elämän eläneen Anita Garibaldin. Tämä brasilialainen nuori nainen tutustui aikoinaan maanpaossa olleeseen Giuseppe Garibaldiin, avioitui ja lähti tämän kanssa Eurooppaan. Yhdessä lastensa kanssa he osallistuivat talian vallankumoustaisteluihin. Raskaana ollut sankaritar kuoli kesken taistelujen kuumeeseen 1849. Anita Garibaldin maalliset jäännökset on kätketty Gianicolo-kukkulalla sijaitsevan, häntä kuvaavan patsaan jalustaan.

20.2. Fil.tri, dosentti Mikko Lahtisen esitelmä, jossa hän pohti ”Taiteilijaneron” olemusta. Ongelmana oli, löytääkö nero jotain uutta vai luoko hän jotain, mitä jo on. Esimerkkinä oli renessanssi, jolloin ihailtiin antiikkia ja sen pohjalta luotiin uutta entistä taidokkaammin. Taiteilijat eivät olleet kuitenkaan luomistyössään täysin vapaita, vaan kirkko ja valtaapitävät asettivat omat ehtonsa. Taiteilijanerot ylimaallisine ominaisuuksineen eivät olleet luojia, vaan Luojan luonnon ylistäjiä.

20.3. Dott. Fiorello di Silvestre kertoi runsaan kuvamateriaalin kera Umbriassa sijaitsevasta Spoletosta. Kaupungin pitkästä historiasta muistuttaa esimerkiksi torni, josta puunilaissotien aikaan kaupunkiin tunkeutuneet Hannibalin karthagolaisjoukot saivat kuumaa öljyä niskaansa. Nykyisin kaupunki tunnetaan konserteistaan ja muista kulttuuritapahtumista. Spoletossa vierailija voi löytää majapaikan tavanomaisen hotellimajoituksen sijaan rauhallisesta luostarista tai maatilamatkailukohteesta.

17.4. Dott. Sergio Rossin aiheena ”Pontormo e il mistero della luce glauca”. Jacopo da Pontormo tuotiin lähisukulaisten kuoltua 13-vuotiaana Firenzeen. Lahjakas nuorukainen opiskeli taidetta mm. Michelangelon ja Andrea del Sarton oppilaana. Tunnusomaista hänen myöhemmille töilleen oli erityinen vihertävänsininen, pohjoismainen valaistus. Samanlaisen valon voi löytää norjalaisen Edvard Munchin töistä.

27.8. Roomalainen Laeti cantores-kuoro vieraili Tampereella ja esitti kirkollista barokkimusiikkia sekä Bachia, Mozartia, Britteniä ja Sisakia. Johtajina Angelo Gubbini ja Sergio Schioppa. Tilaisuuden järjestivät Italian Kulttuuri-Instituutti, Italias suurlähetystä ja Tampereen Dante-Alighieri-yhdistys.

18.9. Tampereen taidemuseossa oli 14.5.-2.10.2005 esillä italialaisia taideaarteita Belgradin kansallismuseon kokoelmista. Taidehistorioitsija, fil lis. Johanna Vakkari, joka oli ollut näyttelyä suunnittelemassa, esitelmöi meille kyseisten taideteosten pohjalta aiheesta ”Humanismin lähettiläät. Italian taiteen mestareita renessanssista 1700-luvulle”. Saimme tutustua hyvin erilaisiin aikakausiin ja tyyleihin, Giotton 1300-luvusta aina 1700-luvun veduta-maalauksiin ja illusionismiin. Monia maalauksia verrattiin myös mielenkiintoisesti toisen, kuuluisamman aikalaisen, töihin.

23.10. FM Anita Honkala esitelmöi aiheenaan ”Antiikin lukaanit – voitetun itaalikansan kirjoittamaton historia”. Lukaanit olivat alunperin pienissä kylissä Rooman itäpuolella Samniumissa asunut, oskinkielinen, demokraattinen kansa. Liikaväestön ja paimentolaiselämän hankaluuksien vuoksi he siirtyivät uusille asuma-alueille, Campanian kautta nykyiseen Basilicataan. He asuttivat aluetta v. 400–200 eKr. Lukaanien taidetta on säilynyt mm. Paestumissa (Poseidoniassa).

27.11. Kulttuuri- ja ihmisoikeustoimittaja Maila-Katriina Tuominen osoitti meille diakuvin, miten ”Uuden ja vanhan kohtaaminen Italian nykytaiteessa” on tavallista. Monista maalauksista ja veistoksista saimme nähdä, miten nykytaiteessa on selvästi tuttuja elementtejä vuosisatojen takaa. Moderneista teoksista löytyy esimerkiksi van Goghin keltainen tuoli, Rafaelin pyöreä maalauksen muoto tai salaisuuden paljastava verho maalauksen nurkassa.