SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

Syksyn 2023 esitelmät

22.8. klo 17.30 Rosa Daghetti: Milano

Milano, una bellissima città: vibrante, ricca di cultura, arte e storia. La conferenza è in italiano.

Kaunis ja eloisa kaupunki, joka tarjoaa  kulttuuria, taidetta ja historiaa. Esitys on italiankielinen.

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

19.9. klo 18 Timo Keinänen: Firenzen arkkitehtuuri Medicien aikana

1400-­­­­­luvulla ja 1500­-luvun alkupuolella Firenze oli varhaisrenessanssin taiteen keskus. Medicien nousu ensin kaupungin ja sitten koko Toscanan hallitsijoiksi ajoittuu tähän aikaan. Filippo Brunelleschi, Leon Battista Alberti ja Michelangelo loivat tuolloin merkittäviä rakennuksia Firenzeen. Brunelleschin antiikin jälkeen uudelleen kehittämä              keskeisperspektiivi tuli kuvataiteen ohjenuoraksi aina 1900-luvulle saakka.
Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

25.10. klo18   Liisa Väisänen: Italialaisen muodin historia keskiajalta nykypäivään

Luennolla käydään lävitse muodin olemusta ja kehitystä italialaisesta näkökulmasta. Italialaiset ovat olleet vaatesuunnittelun huippuja aina renessanssista alkaen. Italialainen luovuus ja tekstiilien valmistuksen taito ovat vuosisataisia traditioita ja oleellinen osa Italian kulttuuria sekä taloutta.

Paikka: Kulttuuritalo Laikku, musiikkisali (Keskustori 4)

Yhdistyksen jäsenille ilmainen, ei-jäsenet 5 euroa. Käteismaksu ovella.

14.11. klo 18  Stephen Evans: Ruokakulttuuri keskiajan Italian kirjallisuudessa

Joka syksy Dante Alighieri -yhdistykset ympäri maailman viettävät La Cucina Italiana -teemaviikkoa. Tällä kertaa ruokateemaan pureutuu Stephen Evans keskiaikaisen kirjallisuuden näkökulmasta.

Esitys on suomenkielinen

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Esitelmät huhti- ja toukokuussa 2023

Tiistai 18.4.2023 klo 18 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Seitsemän sardinialaista lyhytelokuvaa

Sardinian maakunta ja Cineteca di Bologna ovat koonneet seitsemän sardinialaisen lyhytelokuvan sarjan, jonka esitämme yhteistyössä Turun Dante Alighieri -yhdistyksen kanssa.Elokuvat ovat kaikki itsenäisiä lyhytelokuvia – kestoltaan 6 ­ 20 minuuttia.  Kuvauksia elämästä, rakkaudesta, perheestä, ystävyydestä…  Osa elokuvista sijoittuu menneille vuosikymmenille, osa nykyaikaan. Elokuvat ovat joko italiaksi tai sardin kielellä ja niissä on englanninkielinen tekstitys. Elokuvat alustaa Turun Danteyhdistyksen Jenni Lehtonen. Tilaisuus kestää noin 2 tuntia.

 

Torstai 11.5.2023 klo 18 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Rosa Daghetti: Padova

Una finestra su Padova, una delle città più antiche d’Italia, ricca di storia, arte e cultura. La conferenza è in italiano.

Ikkuna Padovaan, yksi Italian vanhimmista kaupungeista, joka pursuaa historiaa, taidetta ja kulttuuria. Esitys on italiankielinen.

KEVÄÄN 2023 ESITELMÄT

Tiistaina 24.1.2023 klo 18 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Fiorello Di Silvestre: Sbarchiamo a Procida ed Ischia!

Già ai tempi dell’antica Roma queste isole offrivano riposo e cure a molti aristocratici della capitale. Non c’è dubbio che visitare Ischia e Procida non offre solo belle spiagge per rilassarsi, ma storia e cultura. Durante la conferenza verranno fornite anche alcune informazioni pratiche utili a chi intende programmare un viaggio a Ischia e Procida.

La conferenza è in italiano.

 

Tiistaina 21.2.2023 klo 18 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Taru Heinonen: Scuola Grande di San Marco – venetsialaista hyväntekeväisyyttä ja taidetta

Taidehistorioitsija Taru Heinonen kertoo venetsialaisten taidekoulukuntien historiasta ja erityisesti tämän komean ”scuolan” vaiheista ja sen taidekokoelmasta, johon kuuluu muun muassa Jacopo Tintoretton upeita maalauksia.

Ennen esitelmää pidetään yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous klo 17.15 alkaen.  

Tiistai 21.3.2023 klo 18 Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali

Pauli Mäkelä: Napoleon ja Rooman myytti

Suomen pitkäaikainen Italian-suurlähettiläs Pauli Mäkelä pitää esitelmän Napoleonin suhteesta antiikin ja uuden ajan Roomaan. Esitelmä perustuu Rooman Trajanuksen kauppahallien museossa 2021 pidetyn näyttelyn Napoleone e il mito di Roma -näyttelyyn ja muuhun Napoleonille läheisen Italia-suhteen historiaan ja aineistoon.

Mercati di Traianon näyttelyn linkki: http://www.mercatiditraiano.it/it/mostra-evento/napoleone-e-l-archeologia)

SYKSYN 2022 ESITELMÄT

Tiistai 23.8.2022 klo 17 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali                 

Eero Hämeenniemi kertoo kirjastaan Kulkija Venetsiassa

Säveltäjä Eero Hämeenniemi eläytyy 1600-1700 luvun venetsialaiseen musiikkielämään ja sen tekijöihin avaten uuden näkökulman kaupunkilaisten elämään. Tarina avaa portit myös luostareihin, orpokoteihin, juutalaisten ghettoon ja kaupungin ilotaloihin. Kiehtovaa Venetsian historiaa sekä uusia ajatuksia niin menneestä kuin nykyisestäkin Venetsiasta.HUOM! Esitelmä alkaa jo klo 17, koska Metso on elokuussa auki vain klo 19.00 asti.

Tiistai 13.9.2022 klo 18 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Regina Wainstein ja suurlähettiläs Pauli Mäkelä: ”Memorie d’Europa – Lia Wainstein, un’intellettuale libera del Novecento”

Regina Wainsteinin esittelee kokoamansa teoksen, joka sisältää hänen tätinsä, toimittaja Lia Wainsteinin 1900-luvulla julkaisemia, kulttuurisia ja poliittisia aiheita käsitteleviä artikkeleita. Toisena esittelijänä on suurlähettiläs Pauli Mäkelä, joka toimi Suomen Italian suurlähettiläänä vuosina 2006–2010.

Keskiviikko 5.10.2022 klo 18 Kulttuuritalo Laikku, musiikkisali

Taiteentutkija ja tietokirjailija Liisa Väisänen: Italialainen ooppera

Ooppera ja Italia kuuluvat yhteen aina siitä saakka, kun ooppera syntyi. Ooppera saattaa jopa olla kaikista taiteen muodoista italialaisin: näyttävyyttä, dramatiikkaa ja luovuutta.Ooppera syntyi Firenzessä, löysi muotonsa Mantovassa ja saavutti suuren suosionsa viimeistään Italiassa kehitetyn Bel canton aikana.

Tämä Laikussa järjestettävä tilaisuus on maksuton vain Tampereen Dante Alighieri -yhdistyksen jäsenille. Muilta osanottomaksu 5 euroa, joka suoritetaan käteisellä esitelmän alussa. Varaathan tasarahan, kiitos!

Keskiviikko 16.11.2022 klo 18 Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Elina Suolahti: Makumatka Venetoon kirjailijoiden kyydissä

Minkä luonteinen on henkilöhahmo, joka tarjoaa Carlo Goldonin näytelmässä vierailleen “intingoletti e salsette”? Mitä elämän myrskyjä enteilee Antonio Fogazzaron romaanin Piccolo mondo antico päähenkilöille tarjottu “minestra senza formaggio”?  Ja miksi juuri Venetsiassa – Tiziano Scarpan mukaan – alettiin nauttia aperitiivia nimeltä ”spritz”?

KEVÄÄN 2022 ESITELMÄT

Tiistai 29.3.2022 klo 18.00

Mikko Lahtinen: Aleksis Kiven Canzio

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Italian yhdistymistaistelujen ajan toscanalaiseen aatelislinnan sijoittuva Canzio (kirj. 1867–1869) on Aleksis Kiven näytelmistä aatteellisesti rikkain ja monipuolisin. Se on myös teos, jossa Kiven ajattelu näyttäytyy sisäisesti jännitteisenä ja ambivalenttina. Kivi ei myöskään aja yhtä katsomusta toista vastaan, vaan tuo esille erilaisten katsomusten välisiä jännitteitä ja törmäyksiä.

 

Tiistai 26.4.2022 klo 18

Veli-Matti Rissanen: Ciceron kirjeitä

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Veli-Matti Rissanen on Turun yliopiston tutkija ja opettaja (klassiset kielet ja antiikin kulttuuri). Hänen viime vuoden lopussa ilmestynyt suomennos ”Marcus Tullius Cicero – Kirjeitä” avaa meille ainutlaatuisen dokumentin antiikin ajan elämästä ja Rooman tasavallan viimeisistä myrskyisistä vuosista ja tasavallan luisumisesta kohti kansalaissotaa.Samalla kirjeet kuvaavat Ciceron ja Rooman eliitin sosiaalisia verkostoja sekä näyttävät hänen inhimillisen ja yksityisen puolensa.

Esitelmä tiistaina 7.12.2021 klo 18.00 – KORONAPASSI VAADITAAN

Järjestämme ohjelmassamme olevan esitelmätilaisuuden voimassa olevien koronarajoitusten ja -suositusten mukaisesti.

Tiistai 7.12.2021 klo 18.00

Kalle Mäkelä: Taatelipalmuja ja hirsipuita. Italialaiset Libyan siirtomaaherroina 1911–1943.

Yhdistynyt Italia pyrki 1800-luvun loppupuolella sinnikkäästi nousemaan eurooppalaisten suurvaltojen joukkoon, mihin se katsoi kuuluvansa. Siirtomaiden hankinta oli osa tätä politiikkaa. Pahaksi onneksi Suuri Siirtomaalaiva oli tuutannut itsensä liikkeelle jo ajat sitten. No, ei kun soutuvenheellä perään! Mutta kuinkas sitten kävikään…

Paikka: Tampereen Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali               

HUOM. Tilaisuuteen osallistujien on esitettävä koronapassi ja henkilötodistus. Myös kasvomaskin käyttö on pakollinen koko tilaisuuden ajan.

Aluehallintovirasto on tehnyt viime perjantaina uuden päätöksen kokoontumisrajoituksista. Pirkanmaan alueella kielletään 6.12.2921 alkaen yli 20 hengen yleisötilaisuudet sisätiloissa. Koronapassin avulla voi kuitenkin vapautua tästä rajoituksesta. 

Pääkirjasto Metso ei ole ilmoittanut salivarauksien peruuttamisesta. AVI:n uusi päätös on tullut perjantaina iltapäivällä, on mahdollista, että kirjasto tekee omia päätöksiään vasta tiistaina 7.12.2021. Mikäli tilanne kirjaston osalta muuttuu, ilmoitamme asiasta kotisivuillamme heti tiedon saatuamme.

Koronatilanteet ja -rajoitukset ovat jälleen vaihtuneet nopealla tahdilla. Kaikesta tästä hämmennyksestä huolimatta, toivotamme teidät tervetulleiksi vuoden viimeiseen esitelmätilaisuuteen!

 

HUOM! Marraskuun esitelmän päivämäärä on muuttunut

Keskiviikkona 3.11.2021 klo 18.00–19.30

Italian konsuli Roberto Castagno: Vita e opere di Guido Bianconi.

Guido Bianconi fu uno scultore attivo nella zona di Siena e Torino nel ‘900, che ha lavorato – tra l’altro – alle sculture dell’Altare della Patria a Roma.

Esitys on italiankielinen. Paikka: pääkirjasto Metso, Kuusi-sali.

 

Syyskauden viimeinen esitelmä:

Tiistai 7.12.2021 klo 18.00-19.30

Kalle Mäkelä: Taatelipalmuja ja hirsipuita. Italialaiset Libyan siirtomaaherroina 1911–1943. Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali.

SYKSYN 2021 ESITELMÄT

Torstai 9.9.2021 klo 18.00–19.30 FT Jussi Rantala: Keisarit ja kurtisaanit

Ennen esitelmää klo 17–18 järjestetään yhdistyksen vuosikokouksen toinen osa, jossa asialistalla on luottamushenkilöiden valinta ja sääntömuutos. Jäsenille on lähetetty kokouskutsu ja -materiaalit.

Torstai 7.10.2021 klo 18.00–19.30 Liisa Väisänen: Dante ja kuvataide

Tiistai 2.11.2021 klo 18.00–19.30 Esitelmän aihe ja esitelmöitsijä ilmoitetaan myöhemmin.

Tiistai 7.12.2021 klo 18.00–19.30 Kalle Mäkelä: Taatelipalmuja ja hirsipuita. Italialaiset Libyan siirtomaaherroina 1911–1943

Kaikki tilaisuudet ovat isossa Kuusi-salissa, joka mahdollistaa erittäin hyvät turvavälit. Suosittelemme maskin käyttöä.

Tilaisuudet järjestetään voimassa olevien koronarajoitusten ja -suositusten puitteissa. Mahdollisista ohjelmamuutoksista ilmoitamme kotisivujemme Ajankohtaista-palstalla.

ESITELMÄTILAISUUKSIA EI TOISTAISEKSI JÄRJESTETÄ

11.2.2021

Pirkanmaalla on voimassa kokoontumisia koskeva rajoitus 1.3.2021 asti: ”Kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on kielletty Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella aluehallintoviraston (Avi) päätöksen nojalla.”

Tästä johtuen yhdistyksemme ei ole voinut toteuttaa tammi- ja helmikuulle suunniteltuja esitelmätilaisuuksia. Seuraamme tilannetta. Kun epidemia alueellamme helpottuu ja rajoitukset poistuvat, voimme jälleen tarjota kiinnostavia tapahtumia Italian kulttuurin ystäville.

Syksyn 2020 Esitelmät

ti 6.10.2020 klo 18

Taidehistorioitsija Taru Heinonen:

Piero della Francescan fresko Pyhän Ristin Legenda Arezzossa.

ti 3.11.2020 klo 18

FT dosentti Marja-Leena Hänninen:

Suuri jumalten äiti ja hänen palvojansa Ostian satamakaupungissa.

ti 8.12.2020 klo 18

FT taiteentuntija kirjailija Liisa Väisänen:

Fellini 100 vuotta.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja järjestetään pääkirjasto Metson Lehmus-salissa

(Pirkankatu 2, Tampere)

Koronasuositusten huomiointi tilaisuuksissa:

Luentosaliksi on varattu Metsosta aikaisempaa isompi tila. Näin pystymme paremmin huolehtimaan suositusten mukaisista etäisyyksistä. Myös kasvomaskin käyttö on suositeltavaa.

Syksy 2019

tiistaina 24.09 klo 18 Valokuvataiteilija ja kuvajournalisti Petri Nuutinen esiintyi aiheenaan ”Valokuvia ja kokemuksia Italiasta ja italialaisista”

tiistaina 29.10 klo 18 FT Marja Sakari esitteli Rolando Pieraccinin taidekokoelman (1900-luvun italialaisten mestareiden teoksia Ateneumin taidemuseossa)

keskiviikkona 11.12 klo 18 Liisa Väisäsen aiheena oli ”Kymmenen italialaista valtiojohtajaa aina Italian yhdistymisestä nykypäivään”

Kevät 2019

Keskiviikkona 30.1. pidettiin yhdistyksen vuosikokous, minkä jälkeen FM Kalle Mäkelä esitelmöi aiheesta: ”Se unohdettu Italia, RSI 1943-45”

Keskiviikkona 27.2. Maija-Leen a Kallela kertoi Francesco Petrarcan teoksesta Africa – laulu sankaruudesta ja ihmisyydestä (Kallela on teoksen suomentaja)

Keskiviikkona 27.3. Kääntäjä ja runoilija Hannamari Heinon aiheena oli Nobel-kirjailija Eugenio Montale suomentajan silmin ja korvin

Keskiviikkona 24.4. Dante-päivän vieraamme oli Dott. Fiorello di Silvestre aiheenaan ”Viaggio in treno in Sicilia” (tutustuimme Acitrezzaan, Lentiniin, Ragusaan, Santa Croce Camerinaan, Agrigentoon, Cefaluun ja Liparin saariin)