SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

19.1. Professori Pauliina de Anna esitteli kääntämänsä Matteo Colluran historiallisen romaanin ”kuka murhasi kenraalin”. Kirja johdattaa itsenäisyystaistelija Giovanni Correon vaiheisiin Italian itsenäisyysprosessin varjostamassa Sisiliassa.

27.1. FT Ria Berg kertoi naisten elämästä Pompejissa otsikolla ”peilejä, pinsettejä ja puuteria – mitä tiedämme Pompejin naisten elämästä”. Esitelmä käsitteli myös antiikin ajan kauneudenhoitoa ja siihen liitettyjä ajatuksia ja arvostuksia yleisemmin.

24.2. Tri Enrico Garavelli Helsingin yliopistosta on tutkinut kirjojen ja kuvituksen suhdetta. Hänen kiinnostuksensa kohteena on ollut erityisesti Italian kirjallisuuden keskeisen teoksen ”promessi sposi” kuvitettu versio, johon kirjailija Manzoni itse on valinnut kuvat.

23.3. Professori Elina Suomela kertoi italialaisesta teatterista Suomessa 1800-1900 -luvuilla ja hieman nykypäivästäkin. Kokoontumispaikkana oli poikkeuksellisesti Vanhan kirjastotalon luentosali.

20.4. FT Ville Vuolanto kertoi tutkimusaiheestaan, lasten ja nuorten elämänpiiristä ja kasvatuksesta antiikissa. Tarkastelun kohteena oli erityisesti Italian alue Rooman keisarikaudella.

14.9. FT Sari Katajala-Peltomaa kertoi aiheesta ”Tolentinon pyhä Nikolas ja maallikkojen uskonnolliset rituaalit 1300-luvulla”.

19.10. Professori Luigi De Anna Turun yliopistosta piti esitelmän aiheesta ”Un mistero nella vita di Michelangelo da Caravaggio. Chi lo perseguitò in Italia e a Malta?”

23.11. Yleisradion julkaisupäällikkö Ilkka Saari esitteli Napoleone Colajannin vuonna 1900 ilmestyneen, juuri suomeksi julkaistun esseen mafian synnystä ja syistä otsikolla ”Mafian saari / Nel regno della mafia”.