SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

14.1. FM Taru Heinonen kertoi Luccan kirkoista. Tämä pyhiinvaellusreitti vai Franciscanan varrella sijaitseva vanha kaupunki on säilyttänyt edelleen keskiaikaisen yleisilmeensä. Tärkein pyhiinvaelluskohde on Duomo di San Martino, joka säilynyt alkuperäisessä 1200-luvun asussa. Pyhää Martinusta kuvaava veistos löytyy kirkon julkisivusta. Puinen Volto Santo -krusifiksi joka tuli monien vaiheiden jälkeen 1700-luvulla Luccaan, oli tärkein pyhiinvaelluksen syy. Luccasta löytyy myös muita mielenkiintoisia kirkkoja, esim. San Michele in Foro sekä bysanttilainen San Frediano, jossa kävijät voivat ihailla mm. mosaiikkifasadia sekä antiikin amfiteatterista siirrettyjä pylväitä.

11.2. Helmikuun esitelmämme käsitteli roomalaisten suhdetta uskontoon. Professori Katariina Mustakallion mukaan ”ymmärtääksemme roomalaisten menestystä meidän on ymmärrettävä heidän uskonnollisuuttaan”. Roomalainen kulttuuri painottui oikeisiin sidossuhteisiin ja myös yhteiskunnallista painoarvoa korostettiin uskonnolla. Uskonnon harrastaminen perustui yhdessä syömiseen ja juomiseen (kultti, uhraaminen). Genius, elämänvoima, periytyi isältä pojalle, ja puhdistautuminen oli tärkeää myös hedelmällisyyden kannalta. Etruskeilta taas oli peritty ennustamisen taito. Lisää roomalaisten uskonnosta on luettavissa mm. Mustakallion teoksesta Sive deus sive dea (2013, italiankielinen).

11.3. Vieraana toimittaja-kirjailija Eija Wagerin. Kuulimme kiinnostavan esittelyn italialaisesta elämänmenosta 70-luvulta nykypäiviin asti. Wager on asunut Ja työskennellyt toimittajana Milanosta käsin 25 vuotta, minkä jälkeen hän muutti kymmeneksi vuodeksi pieneen kylään Pohjois-Italian vuoristoalueelle. Kuulimme mielenkiintoisia kertomuksia Italian 70-luvun kiihkeistä politiikan vuosista, 80-luvun taloudellisesta nousukaudesta, Pohjois- ja Etelä-Italian eroista ja myös arkielämästä vuoristokylässä.

15.4. Tutkijatohtori Eeva-Maria Viitanen kertoi sopivasti eduskuntavaaliemme alla, millaista oli vaalikampanjointi ja -mainonta Pompejissa yli 2000 vuotta sitten. Pompejissa pidettiin maaliskuussa 70 eKr. nuorempien ja vanhempien virkamiesten virkoihin. edelliset huolehtivat rakentamisesta, kaupungin järjestyksestä ja palveluista, kun taas vanhimpien viranhaltijoiden vastuulla olivat oikeuslaitokseen ja talouteen liittyvät asiat. Vaalimainoksia eli seinäkirjoituksia, joita voi pitää myös graffittien varhaisina edeltäjinä, oli peräti yli 2500. Valitettavasti nämä ovat ajan saatossa enimmäkseen hävinneet, joten nykytutkimus on paljolti vanhempien kirjallisten lähteiden varassa.

21.10. yhdistyksen 75- vuotisjuhla Tampereen Raatihuonella