SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

Tiistai 29.3.2022 klo 18.00

Mikko Lahtinen: Aleksis Kiven Canzio

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Italian yhdistymistaistelujen ajan toscanalaiseen aatelislinnan sijoittuva Canzio (kirj. 1867–1869) on Aleksis Kiven näytelmistä aatteellisesti rikkain ja monipuolisin. Se on myös teos, jossa Kiven ajattelu näyttäytyy sisäisesti jännitteisenä ja ambivalenttina. Kivi ei myöskään aja yhtä katsomusta toista vastaan, vaan tuo esille erilaisten katsomusten välisiä jännitteitä ja törmäyksiä.

 

Tiistai 26.4.2022 klo 18

Veli-Matti Rissanen: Ciceron kirjeitä

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-sali

Veli-Matti Rissanen on Turun yliopiston tutkija ja opettaja (klassiset kielet ja antiikin kulttuuri). Hänen viime vuoden lopussa ilmestynyt suomennos ”Marcus Tullius Cicero – Kirjeitä” avaa meille ainutlaatuisen dokumentin antiikin ajan elämästä ja Rooman tasavallan viimeisistä myrskyisistä vuosista ja tasavallan luisumisesta kohti kansalaissotaa.Samalla kirjeet kuvaavat Ciceron ja Rooman eliitin sosiaalisia verkostoja sekä näyttävät hänen inhimillisen ja yksityisen puolensa.