SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI

Tampereen Dante Alighieri-yhdistys

31.1. FM Hanna-Leena Paloposki esitelmöi otsikolla ”Suomen ja Italian julkiset kuvataidesuhteet 1920- ja 1930-luvuilla”. Esillä olivat nuoren Suomen tasavallan ja fasistisen Italian julkiset suhteet kuvataiteen alalla, mm. maiden välinen taidenäyttelyvaihto, joka oli yksi kulttuurivaihdon ja -viennin näkyvimpiä välineitä. Tilaisuudenn aluksi pidettiin yhdistyksen vuosikokous.

18.2. Vuonna 1909 julkaistiin Pariisissa futurismisuuntauksen manifesti, viime vuosi oli siten 100-vuotisjuhlavuosi. Saimme vieraaksemme prof. Hannu K. Riikosen, jonka esityksen otsikko oli ”Futurismin vastaanotto ja ilmeneminen Suomessa”.

21.3. Voimakas maanjäristys tuhosi noin vuosi sitten L’Aquilan kaupunkia ja ympäristöä rajusti. Dott. Fiorello di Silvestre on tutkinut ja kuvannut kaupungin taidetta ennen järistystä esitteli työnsä tuloksia otsikolla ”L’Aquila prima e dopo”.

22.4. Professori Paavo Castren kertoi Sisiliasta aiheenaan ”Sisilian vuosituhantista historiaa”.

15.9. FT Liisa Suvikumpu esitelmöi aiheesta ”Kulttuurisia kohtaamisia: suomalaiset kuvataiteilijat ja Rooma 1800- luvulla”, joka selvittää, millä tavoin Suomen taiteen juuret juontuvat taiteen ja kulttuurin kehtona tunnettuun Roomaan.

18.10. FM Kalle Mäkelän esityksen aiheena on ”Rooman juutalaiset: Henkilääkäreitä ja henkipattoja”.

17.11. Taidehistorioitsija Timo Keinäsen aihe on ”Franciska Stenius- suomalaistaiteilija Italiassa”.